söndag 23 september 2007

"Serveringsgången"

När vi bytte ytterdörr vid köksingången (egentligen in till serveringsgången) skulle vi "bara" byta dörren...men...det blev visst "lite" mer som hände...dvs ALLT byttes ut...fniss...

Det började med att mågen (som är snickare) skulle byta dörr eftersom den gamla fina med speglar och smårutor var alldeles sned och släppte in alldeles för mycket vind vid gliporna inte platsade hos oss längre...snyft...
Allt gick enligt plan när jag råkade stå bredvid den nyinsatta dörren och samtidigt titta ner på golvet när plastmattan vek upp sig lite vid tröskeln...
Vad ser jag?!
Jo, ett gammalt brädgolv:-)))

Sen var det kört, och jag lovade älsklingen dyrt och heligt när han efter halva rivningen av dom gamla inbyggda (men fula och värdelösa) skåpen kikade ut i gången, och insåg att: "här händer det något mer än byte av dörren bara" inte skulle behöva lyfta ett finger för att hjälpa till...en sk vit lögn...men jag trodde verkligen på den just då;-)...

Plastmattan åkte alltså ut först, sen rök skåpen (som gick ända upp till taket)... och när jag "råkade" titta upp i taket vad ser jag igen?!
Gammal pärlspont under takskivorna...
Och mågen är ännu mer förtjust än jag i att riva ner... så ner åkte skivorna, men panelen hade torkat isär alldeles för mycket så efter ett par dagars insupande av atmosfären, så tyckte jag lite försynt till älsklingen att:
-"Vi ska kanske inte bry oss i att ha pärlspont i taket, den är ju så isärtorkad?"
Han höll med (gullegubben), så det skulle upp nytt fräscht tak igen...
-"Vi ska kanske passa på att dra ny el nu när vi kan dölja den under nya taket...och nya fina kontakter...och fler kontakter kanske?"
Han höll med igen...(utom dom nya kontakterna för dom fick jag kämpa för att få) och elektriker inkallades och drog nya kablar så det stod härligt till:-)

Men...jag är inte speciellt lång,och har dessutom ont i nacke och axlar...så vem tror ni fick sätta upp nya taket?
Precis..älsklingen (med hjälp av mågen naturligtvis)...och nya listerna? Samma igen...ja,jag skäms,för jag hade ju faktiskt lovat...

Men pärlsponten på väggen och den nya klädesförvaringsmöbeln har han inte behövt lyfta ett finger för att det skulle komma på plats iaf;-)

Tapetserandet har vi hjälpts åt med (och inte vart vi osams en enda gång:-) och målat massor har jag gjort alldeles själv, utom när älsklingen har nästan slitit penseln ur näven på mig... för har jag lovat att han inte skulle behöva hjälpa till så har jag...fniss...och jag kan vara otroligt envis när jag sätter den sidan till...fniss...
Men nu är det klart...hm...nästan...golvet ska slipas, och vem tror ni har sagt att HON ska göra det?!

Så här blev det,och vi är jättenöjda faktiskt;-)

Nya dörren (och det oslipade golvet).Paraplystället har jag köpt på Gruvgatan 13 i Falun, och det ska sättas upp på väggen bara jag kommer till skott;-)




Tapeten är inte riktigt vad jag brukar fastna för, men det blev den här till slut...
Den påminner mig om 30-40-talen, älsklingen ser sitt favoritårtionde dvs 70-talet (usch...) och mammas svar på min fråga vad hon tyckte var:-"Den är modern"!
Alla glada och nöjda;-)
Dessutom så passar färgerna till köket som man ser samtidigt... om ni förstår vad jag menar?



Till vänster är en favorit som jag har "känt&klämt" på i flera år när vi varit till Nacka byggnadsvård...och till slut fick det bli en sån;-)

Om ni undrar varför tapeten tar slut mitt på väggen, så beror det på att muren börjar där och då fick det bli vit målarfärg istället.



Visst är klädnarren i gjutjärn häftig?!
Där hänger handväskor och hopfällbara paraplyer ivanliga fall, men man måste ju "styla till det" lite inför fotograferingen, eller hur;-)
3-4 månader efter att jag köpt den läste jag på deras hemsida att det skulle inte tillverkas några fler utan det fanns bara dom få i butiken kvar...
Där hade jag en hiskelig tur:-D



Den här lampan kommer från den gamla skola som min bror köpte för ca 20 år sen...
nu finns han ledsamt nog inte kvar hos oss, men när lampan lyser så tänker jag på honom.


Här är nya klädförvaringen som mågen har snickrat.
Direkt till höger är ingången till köket, och det ni ser till vänster är kartongerna med klinkers som ska läggas i köket sen...
På golvet ligger mitt livs första plastmatteköp...det trodde jag aldrig om mig själv;-)

Den gamla hattasken som vi har vantar, mössor och schalar i har jag fått av mamma.
Dom andra är köpta på IKEA och Åhlens.

Pinnarna har jag tagit från en gammal hatthylla som sitter i ute i förrådet, men eftersom jag tycker om dom så ville jag hellre ha dom inne i huset istället.
Krokarna är köpta på Nacka byggnadsvård och går att snurra på.

Det finns en vägg som jag inte har visat, men den ser så tom ut på bilderna så nu måste jag äntligen måla spegeln som ska sitta där, och även leta efter något annat att sätta bredvid den... ...och när det är klart kan jag visa den också;-)

42 kommentarer:

Solsjö - Under en vind sa...

Vilken mysig liten gång ni har här! Vilken tur att ni inte stannade vid att bara byta dörren! Fint och fräscht, min favorit är klädförvaringen, roliga lösningar! Fortsatt skön söndag! Kram!

Marie-Nostalgi och Romantik sa...

Ååh så fiint det blev!! Jag tyckte tapeten var "häftig". Det var snyggt till de vita möblerna och brädväggarna. Mycket kul ideer!!
Visst är det så att när man börjar göra om, så "drar" det med sig mer än vad man tänkt sig från början. Men när det blir så här bra, är det ju absolut värt det.
Kram
Marie

Ardisia sa...

Men kära nån, vad fint det blev! Roligt med en tapet man kan tolka på olika sätt. Grannen har en likadan tapet i vardagsrummet och de har ett ultramodernt hus :D

Måste erkänna att jag blev avis när jag tittade på dina bilder. Ni har väldigt fint hus!

Kram från Ardisia

ps. Tack för titten hos mig ;)

Ljuva ro sa...

Vilken förvandling det måste ha blivit! Ser så genomtänkt och läckert ut! Snygg klädförvaring och så vackert med pärlsponten och golvet!

faster atta sa...

Men vilket jobb ni har lagt ner! Det blev otroligt fint! Jag tror faktiskt att er pärlspont ser likadan ut som vår, tecken på god smak?
kram

Jessan sa...

Mysigt! Nackas byggnadsvård är guld! Kram

Maria sa...

Så toksnyggt ni har där!!! Då ligger jag i lä...eller rättare sagt vår hall ligger i lä...
Vad heter tapeten? Jag gillar den mycket!

Lilla Blanka sa...

Haha, jag känner igen mig precis! Man börjar med "bara" och så blir det en jättegrej :) Min man känner numera väl till detta beteende hos mig och har alltid lite änslig blick när jag säger att jag har fått en liten ide :)

Lilla Blanka sa...

Nämen, glömde ju säga det jag egentligen skulle skriva :) Det ser JÄTTEFINT ut det ni har gjort!
Kram!

Engsroom sa...

Härligt det blev, det följer alltid med mer än vad man tror när man börjar på och renovera. Härliga hyllor med förvaring.
Vad kul att du bor i dalarna det gör jag också. Vi är visst några stycken har jag märkt, som bloggar!
Ha en trevlig kväll1
Ella

Nilla sa...

Gud va snyggt ni fick i er "gång". Jag var och shopade i helgen och såg att det var mycke som gick i svart, vit och silver.
Kram Pernilla

LantlivsAnette sa...

Halloj !
Men du..vad fint ni har det , jag måste gå tillbaka och kika mera !!
Visst får man läsa andras kommentarer , det gör jag jämt..det är kul..
Nu blir jag ju alldeles paff !!att Honning o Flora kikar på min lilla blogg ..ojj.ojj tänk ändå !!
Jag som beundrar dom så..ser att du har så himla fina bilder därifrån på din blogg...jaa..jisses tänk om man någon gång skulle kunna fara dit..var i Danmark ligger det ?
Kram Anette

Min Skattkammare sa...

Men vad fint och fräscht!
Vad det gör mycket med rust, det är roligare att hålla efter det också. Men det är lite slitgöra.
Ha´det gott!
Kram Kicki

MiaMaria sa...

Fint!
Gillar verkligen klädförvaring, härligt med lite tips.
Och vilket jobb ni har gjort.
Trevlig vecka!
// Miamaria

linnea-maria sa...

Hi hi. Det kan vara sådär när man börjar riva. Jag har lärt mig vid det här laget att ett renoveringsprojekt blir alltid större än vad man tror.
Lite synd att ni kasserade den gamla dörren. Nu vet inte jag vilket skick den var i men man kan plocka isär och lägga i lite kilar och limmaihop den igen. En kompis till mig har gjort så med deras gamla ytterdörr och den fungerar jättebra nu. Men eran nya var snygg och resten av hallen./linnea-maria

Skatan sa...

Oj så mycket snyggt! Verkligen kul att få se : )

Kram!

Anonym sa...

Tycker att ni fått en jättemysig hall.Det är kul med lite roligare tapet i just hallen..som är det första man ser när man kommer in.
Fina möbler och detaljer till=)
Förstår att ni är nöjda../Karin

Stina sa...

Men du, vad snyggt du har det. Kramis

linnea-maria sa...

Puh! Jag tänkte väl det.... där kommer den nog att passa. Eran nya dörr är ju mer inbrottsäker också, något man måste tänka på idag. Kram /linnea-maria

~~*Pennyshouse*~~ sa...

Oj här var det oxå wow wow......Den svarta tavelramen har jag oxå gått å lurat på om man inte kan ha som spegel istället.tack för tipset, det blev ju kanon.
Hälsningar Pernilla

Sånt är Livet sa...

Jättefin hall och tapeten sen! kanon.Bra val.Pinnen som hatten hängde på kul ,gillade den iden. Ha de gott /Lisbeth

faster atta sa...

Du, jag är så sugen på att få se hur ditt underbra hus ser ut utvändigt!
kram

Birgittas minnen sa...

Här har det jobbats ser jag, och inte litet jobb heller, men det brukar vara så att det ena ger det andra och blir mycket mer än vad man tänkt från början. Jättefint i hallen och så fräscht med pärlspont, det gillar jag verkligen, kul att få se allt ni gjort. Kram och ha en bra vecka.

Evelinas hus sa...

Vilken fin hall. Vad kul med överraskningar när ni "bara" skulle byta dörren.
Caroline

Husbilsresan sa...

Jättesnyggt!Ja, visst är det konstigt vad "bara ett dörrbyte" kan föra med sig.
Tack för instruktionen till glaslamporna....nja jag törs nog inte ge mej på nåt sånt =)
Kram!

Tingeltangel sa...

Känner igen det där med små projekt som helt plötsligt växer och blir betydligt större. Himla fint blev det i er hall i alla fall. Tapeten är läcker. En hall är väl ett bra ställe att våga ta ut svängarna lite extra. Eftersom man inte är där så långa stunder så tröttnar man ju inte så lätt. Hattasken och det andra "plocket" är ju också läckert.

Nygammalt sa...

Oj oj oj så fint ni har gjort, och alla fina detaljer... Hängaren var jättehäftig, vilken tur att du fick tag på en sådan. Har faktiskt inte besökt den butiken men måste göra det när jag har tillgång till bil. Jättefint var det.

Fint också det du skrev om din bror, att du blir påmind om honom så där.
Stor kram till dig!

Annika sa...

Vilken superfin hall ni har,
jag blev jättekär i din spegel.
Tänk så mycket trevligt man kan hitta.
När vi rev ut vårt kök hittade vi ett jättevackert trägolv under, tänk om vi vetat det 10 år tidigare!

Önskar en fortsatt trevlig kväll /Anniak

Dubbelörn sa...

Kännner så igen mig i detta med ideér som inte kräver något arbete alls *skrattar*. Men min kära man har lärt sig att när jag säger "Jag tycker vi/man ska göra så..." så betyder det ordagrant HAN ska utföra jobbet *gapskrattar*. Nu har jag funnit ordspråket för mig, ett arabiskt sådant: Hur vacker är ej hackan i en annans hand... fnissar

Kram

♥ Pia... sa...

Så fint allt blev..gillade knarren oxå:)..mycket fint att titta på och tips ...ha de så gött..PIA

Brunkullan sa...

Oj vilken gång/hall!!! Super snyggt! Tapeten skulle jag inte ha nått emot heller någonstans. Kanske som fond i min hall?!

Susanne

My White Cottage sa...

Men du, vilken jättefin hall! Gillar er platsbyggda klädförvaring supermycket!!! Kul också med träknopparna, verkligen fina.

Menar du att barnen inte blir bättre på att städa med åren??!? Hjälp! Nej, du bekräftade bara vad jag har misstänkt... *snyft*

Kramar från Jenny

faster atta sa...

Eran ente är magnifik!! Om resten av huset har en gnutta av den char´men så är det underbart!! Hoppas att det är OK att jag lämkar!
kram

Lisa(vitapelargonerochzink) sa...

Jättefint!!!!vilken fin tapet! vi ska också renovera hallen som nästa projekt och är på jakt efter någon fin tapet. kram

vinklar o vrår sa...

Jättefint! Och tapeten är ju urläcker!! Men visst är det alltid så att det ena drar med det andra i en renovering =) Känner igen det där med att göra allting sjäv... ;) Det låter ju bra i alla fall! kram / Mia

.:Klara:. sa...

Jojomen, fotade den själv. Veckans bukett på köksbordet kommer den från. Tände lampan över och då blev det denna effekt. Får bli en sidobild på bloggen senare.

Alltså den där tapeten är urhäftig! Jag är ingen tapetperson, kör väv o färg istället för att snabbt kunna förändra när suget faller på - men den tapeten skulle jag kunna tänka mig! Nu måste jag få karln att komma på idén att pärlspont i hallen skulle bli kanonfint ;)
Han har sagt nej o nej o nej men börjar SE vad som passar hos oss sen köket renoverades. Till o med helgbuketten är helrätt numera. Nä måste jobba lite nu. Kram!

Flisan - Alldeles Vardagligt sa...

Fin förvaring och tapeten är så häftig!

Nä, inget blod i pitepalt ;) Blodpalt serverades ibland när jag var liten, uääkk!

Ha det gott!
Flisan.

Betty sa...

Vilken underbar hall ni fått o med pärlspont o allt. Tycker att det är så fint med gamla hatthängare.
Kram på dig.

Linda sa...

våra tåliga män - vad skulle vi göra utan dem? =)
härlig hallen blev!
/Linda

Nygammalt sa...

Hi hi, Åhléns brukar ha extrapris på dem innan jul (om jag inte misstar mig), ifall ert Åhléns säljer det.
Kram.

Psst...har köpt en till i grå/svart men den kan jag inte visa upp för den ska min syster få i julklapp! Gäller att börjas i tid! ;)

elin1976 sa...

Så fint det ble! Flott stemning i gangen. Liker fargene. Ha en fin dag:O)

Jeanette Hornbeck sa...

åh vad fint, pinnarna är verkligen pricken över i-et!
nu har jag glömt vad du skrev hos mig, återkommer nog om det:-)